Budu, makanan nombor 1 di Kelantan. |
Assalammualaikum
dan salam sejahtera.
Tajuk yang saya ingin kongsikan pada
kali ini ialah tentang makanan yang sangat digemari oleh masyarakat di negeri
Kelantan iaitu budu. Saya juga mula menggemari makanan ini apabila saya berada
di semester satu di universiti semenjak berkenalan dengan seorang rakan serumah
yang berasal dari Kelantan. Dialah yang telah mula-mula memperkenalkan makanan
ini kepada saya dan saya mula menggemarinya. Budu merupakan makanan yang sangat
popular di Kelantan. Makanan ini telah menjadi satu identiti di negeri tersebut.
Budu atau sos ikan bilis ialah
sejenis pekasam yang dibuat menggunakan ikan bilis. Budu merupakan
makanan tradisional yang terkenal di Malaysia dan dipasarkan
di Kelantan, Terengganu dan Selatan Thailand. Budu diproses daripada ikan bilis yang diperam
sehingga hancur. Budu biasanya dihasilkan oleh syarikat-syarikat perusahaan
kecil dan dijual di kedai dalam pembungkusan botol. Bahan
yang diperlukan untuk menghasilkan budu ini ialah dengan menggunakan ikan
bilis, asam jawa, air dan garam. Budu ini dimakan bersama-sama dengan sedikit
perahan limau nipis, cili dan hirisan bawang merah. Budu ini sangat enak
apabila dimakan bersama ikan bakar mahupun dicicah bersama ulam-ulaman.
Sebelum
ini, saya beranggapan bahawa budu ini tidak mempunyai sebarang khasiat.
Kemudian, rakan saya itu memberitahu bahawa terdapat banyak khasiat yang dapat
diperoleh daripada makanan ini. Antara khasiat tersebut ialah budu dapat
mencantikkan kulit dan menurunkan kolesterol dalam badan.
Masyarakat Kelantan sinonim dengan budu. Masyarakat Pahang dan Perak pula popular dengan
tempoyak dan cencaluk pula popular di Melaka. Walaupun makanan ini popular di negeri-negeri tersebut
namun turut mendapat tempat di hati masyarakat dari negeri lain di Malaysia. Walaupun budu
ini merupakan makanan asal dari negeri Kelantan namun, turut digemari oleh
masyarakat dari negeri lain. Begitulah kayanya Malaysia dengan kepelbagaian makanannya.
Pada
setiap cuti semester, saya mesti berpesan kepada rakan saya itu supaya membeli
budu untuk dimakan bersama-sama di rumah sewa apabila bermulanya semester baru
nanti.
Salam
ReplyDeleteSy nk mintak tolong viralkan berita baik ni ye📢😉
ReplyDeleteAssalamualaikum salam sejahtera warga group📢
1) Ni berkenaan kisah hidup pesakit lutut kronik dan masalah saraf sendi2 dan juga kisah hidup pesakit kanser stage 1 sampai stage 4, pesakit gout kronik dan juga produk yg berpatutan harga nya tapi kesannya setanding ubat harga mahal ribuan ringgit.
2)Dah ramai yg sembuh dengan penawar herba saya ni. Kanser yg sudah merebak ke organ-organ lain pun boleh diubati insya Allah.☺👍🏻
3) banyak pengalaman dah saya berdepan dengan pesakit2 kanser,sakit saraf,sakit lutut dan gout. Ramai yg dh pulih.
4)Mcm2 kanser blh rawat termasuk leukimia,paru2,limfoma dan lain lain
5) Puan Rasmani Binti Md Noh psakit lutut kronik yg terpaksa jalan mengesot esot atas lantai dan klau cuba berjalan secara berdiri boleh dengar lutut berbunyi bunyi tulang yg sangat sakit. Hendak masak terpaksa gunakan kerusi sebab xmampu berdiri lama2 dan lepas 6 hari minum dah mampu berjalan lancar dan saraf kaki dah tak tegang dah. Mampu masak berdiri semula. Kesan sangat cepat baru 6 hari minum.
Jadi skg ni sy rsa perlu share berita ni buat semua supaya masih ade harapan bg mereka yg tercari2 penawar kanser yg tepat .💪🏼
▪Adik Izzat b.muhd Ariffin ,kanser Burkit Lymphoma stage 4 sekarang dh sembuh
Guru nya memberitahu beliau x pernah nampak seperti pengidap kanser tahap 4, kerana sentiasa nampak cergas dengan pengambilan jus yang memberi tenaga dan merawat.Beliau mengambil jus herba ini dr kanser tahap 4 sehingga sembuh.
..........................................................................
▪️Pn. Hayati Abd Hamid- Pensyarah Kanan UITM, kanser payudara stage 4.
Skg dh sembuh dn shat walau pon pernah diberitahu oleh doktor yang beliau hanya mampu bertahan 1 tahun saja untuk hidup. Beliau setia dengan jus herba ini selama lebih 6tahun.
Beliau mengarang sebuah naskah/buku yg mengisahkn pengalaman beliau sepanjang perjuangannya melawan kanser dengan mengambil jus herba ini sebagai salah satu rawatan alternatif (nk buku nti blh order)
Terkini (2020): Beliau pernah ditemuramah dlm rancangan Selamat Pagi Malaysia di Tv1 menceritakan tentang perjuangan beliau menempuh kanser dari tahap 4 hinggalah sembuh.
....................................................................................................................................................
▪Puan Rohana Binti Ismail seorang yang cergas dan aktif dalam mendaki gunung termasuk gunung Kinabalu dan lain2 gunung di Malaysia tapi sejak sakit bengkak lutut, segala aktiviti lasak terpaksa dilupakan sehingga nk turun tangga di ofis pun terpaksa turun bagaikan ketam turun tangga sebab lutut bengkak. Setelah minum jus ini, dalam masa 1 minggu saja kaki beliau dah semakin sembuh semula. Bengkak dah surut dan dlm msa 2 mingu saja mampu berjoging kembali, naik bukit dlm 8km jauh nya dah tak sakit2 dah lutut.
..........................................................................
▪️ Kanser Limforma B - cel tahap 4
En Shahrizal Taib, 41 tahun, pesakit kanser Limforma b cell tahap 4 ketulan di paru paru 8 cm pernah kena tebuk paru2 sebab berair ,tahun 2020. Dia mula minum jus herba pada tahun 2021. Pernah jalani kimoterapi 8kali dan radioterapi 15kali. Dia minum jus herba ini semasa dalam kimoterapi dan badan terasa bertenaga, tidak mengganggu proses kimo malah amat memberi tenaga tidak seperti pesakit lain yg tak minum herba. Herba bukan beri tenaga saja tp merawat sampai sembuh.
Call order wasap@call- En Mohd Zuhairi Bin Noordin- 017-4687570